Inzetten
Twitter
Twitter
Er deed zich een fout voor

Oeps, er is een fout opgetreden. Excuses voor het ongemak. Als deze fout blijft aanhouden, aarzel dan niet en vertel het ons.

Er deed zich een cachefout voor

Elke eerste maandag van de maand, om 12 uur gaat het luchtalarm overal in Nederland af. Het luchtalarm is een geluidssignaal om burgers te alarmeren over een ongeval, waarbij zij gevaar kunnen lopen. Het luchtalarm wordt ook wel het Waarschuwings-en alarmeringssysteem of waarschuwingsstelstel (WAS) genoemd.

Waarom?
Het luchtalarm wordt getest, zodat deze goed werken als het echt een keer nodig is. Deze is ooit ingevoerd om de burgers te waarschuwen voor een bombardement. Hieruit leidde de naam ‘luchtalarm'.

Wanneer?
Het luchtalarm wordt, elke eerste maandag van de maand om precies 12:00 uur, getest. Dit wordt gedaan om te controleren of de sirene overal werkt en te horen is. Maar ook om de burgers bewust te houden over het luchtalarm.

300px-sirene op paal

Hoe werkt het?
In de meldkamer van de brandweer staat een bedieningscomputer. Hiermee worden signalen verstuurt naar alle sirenepalen in de omgeving. Het signaal wordt opgevangen door een antenne, die op de paal van het alarm zit. Hieronder zit een kastje, met de sirenecomputer erin. Wanneer het signaal opgevangen wordt, wordt deze naar de sirenecomputer gestuurd. Waardoor het alarm afgaat.

Wat te doen?
Als het luchtalarm op een andere dag en/of tijdstip afgaat, dan kan er een ongeval zijn. Burgers zijn dan erop aangewezen om naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en de radio of televisie aan te zetten. Op rampenzenders geeft de overheid informatie en aanwijzingen met betrekking tot evacueren. Op de website http://www.crisis.nl/ wordt informatie geplaatst over de desbetreffende ongeval. Klik hier voor een uitgebreid uitleg wat u moet doen als de sirene gaat.

Waar staan ze?
Over heel Nederland zijn er sirenes, die draadloos en onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangezet. Deze sirenes staan vaak op hoge gebouwen en palen van 18 meter hoog. Een ieder binnen een straal van 600 meter van de sirene kan het luchtalarm horen.

Wie zet ze aan?
Vanuit de meldkamer brandweer wordt het luchtalarm aangezet.

Wilt u voorbereidt zijn op een crisis, bekijk de website: http://www.denkvooruit.nl/ om voorzorgmaatregelen te nemen.

 
Inloggen (leden)Zoeken
Twitter
No tweets found.
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner