Inzetten
Twitter
Twitter
Er deed zich een fout voor

Oeps, er is een fout opgetreden. Excuses voor het ongemak. Als deze fout blijft aanhouden, aarzel dan niet en vertel het ons.

Er deed zich een cachefout voor

Brandveilige carnaval Feest vieren op straat of in de kroeg. Carnaval is leuk en gezellig, maar het is ook goed om stil te staan bij de risico's: ben jij op de hoogte van de brandbaarheid van kleding en wat kun je doen wanneer kleding in brand vliegt? Door eenvoudige maatregelen kunt je ervoor zorgen dat het carnavalsfeest veilig verloopt. De brandweer helpt je graag brandveilig feest te vieren.

Kleding

De snelheid waarmee een kledingstuk in brand vliegt en vuur en vlammen zich over de kleding verspreiden is vooral afhankelijk van:

• De vorm: wijdvallend of nauwsluitend;
• De samenstelling van vezels van de stof : katoen, linnen, polyester, polyamide etc.;
• De structuur van de stof: open of dicht geweven, harig of glad oppervlak.

Voor kleding geldt dat des te strakker de kleding om het lichaam zit des te moeilijker een brand zich kan voortplanten. Bij loszittende kleding komt er makkelijker zuurstof bij waardoor het vuur zich sneller verspreidt.

Plantaardige vezels (bijvoorbeeld katoen) zijn gemakkelijker ontvlambaar dan dierlijke vezels (bijvoorbeeld wol). Bovendien kunnen de vlammen zich makkelijk verspreiden over het hele kledingstuk. Synthetische kleding (bijvoorbeeld polyester) brandt minder snel, maar smelt bij contact met vuur en de smeltdruppels kunnen op die plekken brandwonden veroorzaken. Een kledingstuk dat is samengesteld uit een combinatie van plantaardige en synthetische vezels heeft beide eigenschappen in zich. Kleding is echter niet onbrandbaar dus doe altijd voorzichtig met open vuur en kleding.

Wat te doen als kleding in brand staat

Probeer nooit in paniek te raken als kleding in brand staat. Ga nóóit rennen, dat wakkert de vlammen juist aan. Doof de vlammen met water, door over de grond te rollen of met een blusdeken. Daarnaast is het belangrijk dat direct wordt begonnen met het - ten minste vijf minuten - koelen van de wond met zacht stromend en lauw kraanwater. Als dit niet bij de hand is, kan er ook worden gekoeld met natte doeken.

Versiering

Let ook bij carnavalsversiering op. De vele versieringen - die helaas vaak van brandbaar materiaal gemaakt zijn- kunnen leiden tot gevaarlijke situaties.

Slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en andere versieringen raken makkelijk in brand en zijn veelal bepalend hoe snel een brand om zich heen grijpt. Het is daarom belangrijk dat versieringen moeilijk ontvlambaar zijn en dat bij het ophangen van de versiering de voorschriften in de gaten worden gehouden.

Enkele tips voor het veilig ophangen van versiering:

• Hang slingers en vlaggetjes niet in de buurt van spots of apparatuur die warmer worden dan handwarm, zodat het materiaal niet kan gaan gloeien of ontbranden. • Gebruik moeilijk brandbare versiering: op de verpakking staat aangegeven of dit het geval is.

Versiering 01

Vluchten in de kroeg

Tijdens carnaval is het in kroegen vaak extra druk. Mocht er brand uitbreken dan is het belangrijk dat je weet wat je moet doen. Brand verspreidt zich vliegensvlug. Weet jij hoe je in de kroeg het beste kunt vluchten? Let er bij binnenkomst in de kroeg op waar de (nood)uitgangen zijn zodat je bij brand snel en veilig buiten bent.

 
Inloggen (leden)Zoeken
Twitter
No tweets found.
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner