Inzetten
Twitter
Twitter
Er deed zich een fout voor

Oeps, er is een fout opgetreden. Excuses voor het ongemak. Als deze fout blijft aanhouden, aarzel dan niet en vertel het ons.

Er deed zich een cachefout voor

Een beginnende brand in uw woning kunt u vaak zelf blussen. Blus echter alleen zolang u zonder moeite en gevaar kunt wegkomen. Stop dus op tijd met uw bluspoging. Belangrijker is om uzelf en uw huisgenoten in veiligheid te brengen. Bedenk ook dat rook vaak giftig is. Rook inademen is dus levensgevaarlijk! blusmiddel

Let op:

Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet (vlam in de pan) of als de brand veroorzaakt is door een elektrisch apparaat. Gebruik dan een brandblusser of blusdeken.

Waarmee kunt u blussen?

Water:
Vaak heeft u aan water genoeg om een beginnend brandje te blussen. Zorg dus voor een tuinslang die lang genoeg is om iedere plaats in de woning te bereiken en houd deze permanent aangesloten op de waterleiding.

Brandblusser:
Er zijn verschillende soorten brandblussers. Laat uw blusser tenminste één maal per twee jaar controleren. Zo weet u zeker dat deze ook echt werkt als u hem nodig heeft.

Blusdeken:
Een blusdeken is een deken van moeilijk brandbaar materiaal. Het is een handig blusmiddel als iemands kleren in brand staan en bij vlam in de pan, brand in een televisietoestel of bijvoorbeeld een brandende prullenbak.

Zo gebruikt u een blusdeken

- Wikkel de deken rond uw handen.
- Leg hem op de brandhaard of wikkel hem om het slachtoffer.
- Trek de deken goed dicht bij de hals van het slachtoffer, zodat rook en vlammen niet bij het gezicht kunnen komen.
- Gooi de deken na gebruik weg.


Downloads:

Rookmelders en brandblussers.pdf (PDF, 105kb)


Veel gestelde vragen:

Kan ik bij een vlam in de pan een brandblusser gebruiken?
Nee, een brandblusser maakt de situatie alleen maar erger, net als water. De beste oplossing is de deksel op de pan schuiven of een blusdeken gebruiken. Laat de blusdeken minimaal twee uur liggen.

Waarom moet ik een brandblusser van minimaal 2 kg kiezen?
Een kleinere blusser gaat maar een paar seconden mee. Vaak is dat te kort om een beginnende brand te blussen.

Is het echt nodig de brandblusser elk jaar te laten keuren?
Jazeker. Bedrijven zijn daartoe zelfs bij wet verplicht. Blussers kunnen hun druk verliezen of de inhoud kan gaan klonteren. Voor consumenten is de keuring niet verplicht, maar natuurlijk wel net zo belangrijk. Helaas bieden verkoopkanalen als bouwmarkten en warenhuizen geen keuringsmogelijkheid. Daarom is het aan te raden uw blusser aan te schaffen bij een erkende leverancier. U kunt ook kiezen voor een organisatie die voor een vast bedrag per maand brandblussers levert en zorgt voor de controle. Vraag de brandweer bij u in de buurt om advies en tips.


Stel uw vraag:

Staat uw vraag er niet bij? Stel deze dan via dit mailformulier.

Vul uw e-mailadres in én uw bericht.

 
Inloggen (leden)Zoeken
Twitter
No tweets found.
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner